dinsdag 13 oktober 2015

13 oktober 2015: het regenseizoen is begonnen


Vandaag starten we onze werkdag met nog eens een observatietoer door het ziekenhuis.  We willen namelijk registreren hoeveel uitgebreide wonden en decubituswonden er zijn.  Wat al snel opvalt, is dat we eigenlijk zeer tevreden mogen zijn.  Er zijn zeer weinig doorligwonden, ze hebben meer aandacht voor preventie, en de wondzorg verloopt zeer goed.  Goede wondreiniging, goede technieken, zelfs de verbandsets zijn verbeterd.  Je merkt het ook aan de verpleegkundigen die meer mee nadenken en zelf ook de verbeteringen vaststellen. Ons project loopt dus zoals verwacht! 

Na de middag zitten we voor de eerste keer samen met het wondteam Kisantu in spé.  Madame Eulalie stelt de vier verpleegkundigen voor die ze hiervoor geselecteerd heeft.  Het begint duidelijk te worden voor hen dat we ons project aan het afronden zijn en zij het nu gaan moeten overnemen. Samen met hen stellen we het programma op voor de volgende dagen zodat we ze zo optimaal mogelijk kunnen voorbereiden.  Onze missie zal er dit jaar wat anders uit zien aangezien de klemtoon nu zal liggen op de namiddag.  

Ondertussen is de wind komen opzetten en valt de regen met bakken uit de lucht.  Het regenseizoen is dus begonnen.   Nadeel is natuurlijk dat er tijdens het onweer ook geen internet is.  Het is al de moeite geweest deze dagen. Elke dat valt de elektriciteit wel enkele keren uit.  Positief is natuurlijk dat de temperaturen momenteel te doen zijn.  Ik heb zelfs een trui nodig. Als we na het overleg terug naar de zusters moeten, zijn we dan ook doornat. Ook al is het maar 100 meter lopen…  We nemen nog wat de tijd om de verdere voorbereidingen te treffen voor de volgende dagen.  De namiddag is zo om.  En ondertussen blijft het maar regenen.  Onze dagelijkse kaartavond met de dokters en zuster Cecilia zal vanavond waarschijnlijk in het water vallen. We zullen ons anders moeten bezig houden.

Natte groeten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten