vrijdag 24 oktober 2014

Vrijdag 24 oktober: Het einde nadert…

Inderdaad, gisteren is het er niet van gekomen om nog te schrijven.  Naar het einde van de missie toe, begint vaak ook de vermoeidheid wat door te wegen…

Gisteren hebben we eerst een les gegeven in het ziekenhuis voor de verpleegkundigen en doktersassistenten.  We hadden het op een zeer praktische en interactieve manier opgevat, iets wat onze Congolese collega's niet echt gewoon zijn.   Maar desondanks hebben we hen geleidelijk toch op gang gekregen en hebben we zelfs achteraf nog heel wat vragen gekregen.  Nadien hebben we de laatste hoofdstukken van onze wondzorgboek besproken.  We hebben deze missie al  heel wat nuttige info verkregen om het boek verder af te werken tegen volgend jaar. Op vraag van onze Memisa-collega’s is nadien de apotheker nog even komen toelichten hoe ze eventueel honingzalf in hun ziekenhuis kunnen bereiden.   Best wel grappig.  Er werd zeer gedetailleerde info gegeven, zelfs hoe je de weegschaal specifiek moet nullen, hoe je de hoeveelheid moet berekenen met de regel van drie, op welke manier je moet mengen, …  Dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, zijn dit hier blijkbaar iets minder.

Verder hebben we gisteren en vandaag ook nog wat verder gewerkt aan onze bevragingen van het wondprotocol. We hebben alle enquêtes terug binnengekregen, iets wat bij ons niet zou lukken.  De verkregen info is zeer nuttig en geeft een goed beeld van hun manier van denken. Je merkt dat ze heel concrete info nodig hebben en dat je hen niet te veel ruimte voor creativiteit mag geven.  Blijkbaar ook de manier hoe ze hier les krijgen: puntjes van buiten leren… De laatste dagen is het natuurlijk ook tijd om te debriefen aan de directie en de volgende missie voor te bereiden.  Ons vijfjarenplan loopt stilaan ten einde.  Als we volgend jaar nog verder kunnen werken aan de multidisciplinaire samenwerking, het opleiden van enkele wondzorgexperten en de verdere optimalisatie van het wondzorgprotocol denk ik dat we ver rond gaan zijn. We hopen dan dat ze, mits nog wat coaching, zelf verder op weg kunnen.  In ieder geval is Eulalie zeer tevreden over de afgelopen missie en kijken ook wij met een zeer positief gevoel terug!

Na het werken hebben we gisteren nog even de tijd genomen om te proeven van het dagelijkse Congolese leven.  Een wandeling door de cité is altijd een hele belevenis.  Je hebt soms het gevoel dat je een attractie bent, zo word je nageroepen.  Ook de interactie met de kinderen is geweldig, zeker als ze dan nog een ballon of armbandje krijgen.   Meestal zeer vriendelijke mensen en regelmatig kennen ze je van in het ziekenhuis.  Ze tonen dan zeer fier waar ze wonen. Je ziet ze ook bezig met het bereiden van hun eten, de kinderen wassen in een emmer, nog wat te sleutelen aan een auto, teveel om op te noemen.  Misschien niets bijzonders zal je denken.  Niet helemaal. Dit alles in combinatie met de specifieke geuren, doet je zelfs na vier jaar nog versteld staan van hun manier van leven.

Vandaag  laat het weer niet meer toe om nog veel te bezoeken.  De afgelopen drie dagen heeft het ook hier regelmatig geregend en gedonderd.  En vandaag staan al heel de dag de sluizen open…  Het regenseizoen is dus blijkbaar echt begonnen.   Zelfs mijn haar is ervan beginnen groeien ;-).
Verder is het vandaag nog wat werkjes afronden en koffers pakken (al is dat snel gebeurd, heb nog amper een halve koffer gevuld).  Straks ga ik nog wat koken.   Blijkbaar zijn mijn kookkunsten in goede aarde gevallen.  De zuster al is komen vragen of ik nog iets wilde maken:  een goede spaghettisaus met verse pilipili! Uiteraard zie ik dat zitten!

Morgenvroeg vertrekken we al vroeg naar Kinshasa voor een lange dag van reizen, wachten en reizen.  Ik kijk al uit naar zondagmorgen, al  is half vijf wel heel vroeg om thuis te komen.

Tot in België!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten