donderdag 23 oktober 2014

Woensdag 22 oktober 2014: Ze zijn goed bezig

Omdat we deze keer met drie verpleegkundigen voor de wondzorg hier zijn, maakt het dat onze missie deze keer toch wel iets minder hectisch is dan de vorige missies.  Wat zeker niet wil zeggen dat we ons vervelen…  Het heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat onze Congolese collega's - met de beperkte middelen die ze hebben- zeker goed bezig zijn.   Dit blijkt zowel uit onze observaties als de registraties die we o.a. vandaag gedaan hebben. 

Als we even terugkijken naar waar we vier jaar geleden begonnen zijn, zien we een positieve evolutie.  Er zijn nu veel meer propere wonden, goede verzorgingstechnieken, een redelijk gebruik van het protocol, minder zware decubituswonden en vooral weinig decubituswonden die zich in het ziekenhuis zelf ontwikkelen, …  En ja, er zijn nog wel een aantal grote wonden.  Enerzijds omdat deze patiënten te laat worden doorgestuurd.   Anderzijds omdat er toch nog verschillende wonden zijn die worden veroorzaakt door een minder goede hygiëne.  We zien ook nog heel wat necrotiserende wonden door lokale infecties.   Momenteel zijn er ook twee moeders met een zeer uitgebreide mastitis of borstontsteking, met zeer grote wonden als gevolg.  Blijkbaar ontstaat dit doordat kinderen zuur maagvocht teruggeven.  In combinatie met onvoldoende hygiëne volgt er dan een borstontsteking via de tepel.

Het gebruik van het protocol willen we verder verbeteren aan de hand van de input die we krijgen.  Daarom hebben we vandaag een vragenlijst rondgedeeld aan heel wat verpleegkundigen en artsen. We hebben immers vastgesteld dat we maar al te vaak onze manier van denken en handelen hier willen implementeren.  We houden soms te weinig rekening met hun manier van werken, opleiding en achtergrond.   Dit is toch wel een belangrijk inzicht dat we deze missie kregen. We merken dit vooral omdat we momenteel  nauw samenwerken met collega’s van andere Congolese ziekenhuizen. Dit is zeer verrijkend!

Verder hebben we vandaag ook weer een mooi staaltje gezien van onbruikbaar materiaal.   Momenteel hebben we een vijftal patiënten met een stoma.  Er is hier blijkbaar wel een doos met wat stomamateriaal. Maar wat blijkt?  Veel te kleine stomaplaten, te kleine zakjes, zakjes die niet passen op de stomaplaten, … Van alles en nog wat, maar niets wat combineerbaar is...

Onder het motto 'scherven brengen geluk', geef ik nog even mee dat een 'zekere chirurg' bij de afwas heel wat schade heeft aangericht... Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen?.... Gelukkig brengen scherven geluk .…  De sfeer zit er in ieder geval goed in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten